Harbin Grand Theater

Assigned Final Project

Embedded within Harbin’s wetlands, the Harbin Opera House was designed in response to the force and spirit of the northern city’s untamed wilderness and frigid climate. Appearing as if sculpted by wind and water, the building seamlessly blends in with nature and the topography—a transfusion of local identity, art, and culture. “We envision Harbin Opera House as a cultural center of the future – a tremendous performance venue, as well as a dramatic public space that embodies the integration of human, art and the city identity, while synergistically blending with the surrounding nature,” said Ma Yansong, founding principal, MAD Architects.

The architectural procession choreographs a conceptual narrative, one that transforms visitors into performers. Upon entering the grand lobby, visitors will see large transparent glass walls spanning the grand lobby, visually connecting the curvilinear interior with the swooping façade and exterior plaza. Soaring above, a crystalline glass curtain wall soars over the grand lobby space with the support of a lightweight diagrid structure. Comprised of glass pyramids, the surface alternates between smooth and faceted, referencing the billowing snow and ice of the frigid climate. Visitors are greeted with the simple opulence of natural light and material sensation—all before taking their seat.


Methodology

SHAPE/DISCRETIZE/WIREFRAME

Obiviously,the whole master plan is generated by a controled curve,and the curve is offseted to SHAPE the borders of different floors.

After creating those controled curves,we can use them to loft the basic surface of the building,and to modify the details of the facade.

From the pic we can tell that the middle window of the grand theater is formed by a mesh,which generated by a pyramid shaped unit window.
It’s clear that we can use the DISCRETIZE way to generate such a middle window.

The whole structure of the facade is a steel mesh that we could build it with the WIREFRAME method.
The main body of the building is made of reinforcement concrete,and the put the big steel mesh above it to support the whole facade.

发表评论

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com 徽标

您正在使用您的 WordPress.com 账号评论。 注销 /  更改 )

Google photo

您正在使用您的 Google 账号评论。 注销 /  更改 )

Twitter picture

您正在使用您的 Twitter 账号评论。 注销 /  更改 )

Facebook photo

您正在使用您的 Facebook 账号评论。 注销 /  更改 )

Connecting to %s

借助 WordPress.com 创建您的网站
从这里开始
%d 博主赞过: